dilluns, 22 de desembre del 2008

CALÇOTADA POPULAR 9 DE MARÇ


Col·lectiu pro Medinyà independent

El passat dia 9 de març, aprofitant la jornada electoral, el col·lectiu va organitzar una calçotada popular, a la plaça de les Moreres.

A les 12 del migdia, prop d’un centenar i mig de medinyaneques i medinyanencs vàrem gaudir d’una fantàstica calçotada amb activitats per la mainada i el jovent també vam gaudir de la mostra de puntes de coixí, amb un bonic anar i venir de dits i vuixets.

L’èxit dels calçots és assegurat, bona llenya i foc a punt. Però el toc el dóna la salsa de l’Imma. La felicitem, com també a la Dolors que, amb un temps record, ens va obsequiar amb uns pitets commemoratius d’aquesta 4ª calçotada.

Els dinars populars tenen aquest petit encant: fan poble. Els veïns i les veïnes dinen plegats, comparteixen taula i cel, sorgeixen mil i un comentaris diferents, es parla de la família, de l’actualitat esportiva i política del moment però sobretot es parla del poble, que es el vincle que ens uneix a tots. Els més joves comenten la falta d’equipaments esportius i culturals del poble: local social, la piscina, un pavelló, etc. Els pares amb mainada petita, estan preocupats per l’escola bressol, l’escola, l’institut ... La gent gran fa prediccions sobre els equipaments indispensables i de qualitat necessaris en un poble per poder portar a terme aquelles activitats que els ajudin a passar la seva vellesa amb dignitat i acompanyats per tota la comunitat, tal com es mereixen.

Aquest any, en Martí, com a president, i com a cloenda del dinar, va anunciar que el col·lectiu tancava un cicle i en començàvem un altre, anunciava que es tancava la via judicial i començava la via política. I això què significa? On ens portarà? Comentaris, propostes, inquietuds, interrogants,...

Per molta gent, parlar d’una via política per aconseguir la independència de Medinyà pot semblar difícil. De fet es recorda que varen ser els polítics, que des del parlament català, en el seu moment, varen modificar les lleis de segregació local, per la qual ara no ens permet continuar amb el procés de segregació. Els canvis són significatius i, sobretot, determinants per les aspiracions de Medinyà com a poble i municipi. On abans no hi havia límit d’habitants per un nou municipi, ara es demana que el nou municipi tingui més de 3000 habitants i si la distancia mínima, entre un nucli i altre, era de 2Km, ara se’n demanen 3 Km. Amb aquest nou marc fa del tot impossible que un tribunal pugui declarar el poble de Medinyà com a municipi independent. Aquest és el motiu pel qual el col·lectiu abandona la via judicial per obrir una nova via que anomenem la via política que, curiosament, és la que ens va tancar la porta al primer expedient presentat pel col·lectiu.

Però en política tot canvia, el que abans era blanc ara és o pot ser negre, el que abans ostentava el poder ara és a l’oposició, el que abans era un impediment ara pot ser un motiu, i lo que podia semblava un caprici ara és una necessitat, per això el col·lectiu opta per treballar i obrir aquesta via política. La via política és la via de la conversa, dels pactes, de propostes creatives i de plantejaments nous, seriosos i concrets portats amb il·lusió i engrescament per tota una comunitat.

Però la nostra via serà la del diàleg i el consens, com ha estat fins ara. La paciència de les coses ben fetes, la confiança en la comunicació i la insistència dels que estimen i creuen en el seu poble. Per això cal estar a l’aguait de tots els moviments polítics que esdevenen i poden esdevenir en el municipi. Les decisions a mitjà i llarg termini poden determinar positivament o negativa el procés. Per aquest motiu els medinysnecs i medinyanenques, haurem d’estar units, deixar de banda el partidisme i els interessos particulars per aconseguir poder triar i decidir per Medinyà. Reivindicar el que Medinyà és i vol ser, el que té i vol tenir, el que es mereix i el que pot merèixer. Si així ho fem ja vindran temps millors que lliurament i interna podrem discutir com serà el futur del poble, podrem decidir com seran els nostres carrers, les nostres places, quins seran els espais públics, les zones industrials, zones d’equipaments, etc. Primer ens cal ser poble i municipi. Treballem per un objectiu comú: MEDINYÀ PER MEDINYÀ.

Ara en aquests moments, per sort estem amb un país democràtic i podem donar la nostre opinió ( no faltaria més!) però a l’hora de decidir desenganyem- nos, no es decideix des de Medinyà. Si volem decidir no hem de dependre de ningú això vol dir ser independent.

Des de el col·lectiu animem a totes i a tots a participar en aquesta nova etapa que si ens ho muntem bé fins hi tot pot ser divertida i ens pot enfortir com a ciutadans i com a poble.

I com dirien els de Polònia: Salut i visca Medinyà Independent!!! (amb la mà al cor però també amb el cap)