dimecres, 17 de desembre del 2008

SANTA FE DE MEDINYÀ


SANTA FE DE MEDINYÀ

A la part septentrional del terme de Medinyà, a la dreta de la riera del Farga, hi ha el veïnat de Santa Fe de la Serra, conegut antigament com Santa Fe de Medinyà. Aquí s'hi troba l'ermita dedicada a Santa Fe, patrona de Medinyà, just al costat de la casa denominada "Ca l'Ermità".
El lloc és documentat des de mitjans segle XIV:
1359: "Santa Fe de Medinyà" figura a les corts de Cervera.
1372: Una notícia de considerable valor de "Santa Fe de Medrinyano:
redempció del bovatge".

L'ermita és un edifici romànic, d'una sola nau coberta amb volta de canó i absis semicircular, la porta de la façana de ponent, així com el campanar de paret, corresponen a modificacions posteriors. Ja els nostres avantpassats hi celebraven Aplecs.

Amb la Guerra Civil l'ermita fou saquejada i apartada del culte, i durant algun temps servir de quadra.
L'any 1962 començaven les obres de reconstrucció i abillament de l'ermita. El 8 de novembre de 1963 el Vicari Capitular de la Diòcesi comissionava el rector de la parròquia, mossèn Xavier Arnau, perquè la capella fos reconciliada i oberta de nou al culte i posava l'ermita de propietat particular, sota la jurisdicció eclesiàstica.

La Festa de la Reconciliació de l'ermita tingué lloc el diumenge 10 de novembre de 1963, a les 3 de la tarda.
Des de llavors, el segon diumenge d'octubre i dins dels actes de la Festa Major, el poble de Medinyà celebra el tradicional aplec de Santa Fe. Actualment s'ha convertit en un acte molt popular, pràcticament tot el poble hi participa amb gran harmonia. Molts dels veïns de

Medinyà que per diferents motius ja no viuen al poble, aprofiten aquesta diada per retrobar-se amb els seus antics amics, veïns i familiars, s'hi celebra una missa a l'ermita en honor a la nostra Patrona, Sta. Fe, una arrossada popular, seguida de sardanes i jocs de cucanya per petits i grans, tot això es fa en una esplanada propera, molt reconeguda anomenada "Can Garça".